21 Aralık 2012

Bebeklik Dönemleri

Daha önce bir kitapda okumuştum ama onu bulamadım ve nette gezinti yapmaya başladım..Nedeni ise, Ada'nın bulduğu herşeyi ağzına alması ne zaman sona erecektir.Okuduğum kitapda 1 yaş civarı yazıyordu yanlış hatırlamıyorsam tabii.Sonrasında Aşağıdaki yazıyı buldum ve buraya koyuyorum..

Bu konuda sizlerin düşünleri nedir.Bir yaşından büyük çocukların annleri daha iyi bilebilirler aslında.

Bu dönem 0-1 yaş arasındaki bebeklik dönemini kapsar. Oral dönemde temel haz kaynağı emmedir. Emme pasif ve bağımlı bir davranıştır. Freud’a göre anne ya da anne yerine geçen yetişkin tarafından çocuğun memeden erken kesilmesi ya da aksine çok uzun emzirilmesi onun bu döneme bağımlı olmasına neden olmaktadır.Emme ihtiyacı daha sonraki yaşamında da sürmektedir. Örneğin, öğrencilerin sinirli ve gergin olduğunda tırnak yemeleri, Freud’un oral bağımlılık olarak tanımladığı durumun bir göstergesidir. Psikoanalitik görüşe inanan psikologlara göre çocuğun yaşama küsmesi ya da onu sevmesi annenin tutumuna bağlıdır. Çocuğun ilerde göstereceği ruhsal özelliklerin temelini oluşturur. Örneğin,çocuğun birden bire sütten kesilmesi yaşama küsmesine yol açar. Bunu yapan anneye karşıda çocuk düşmanlık duyguları geliştirir. Sevme ve düşmanlık duyguları gibi iki zıt durumda kalan çocuk bilinçsiz olarak ruhsal bir çatışmanın içine girer. Böyle bir kimse anne aracılığıyla diğer insanlara karşı olan sevgi ve bağımlılığını da yitirir. Buda onun toplumsal gelişimini gene olumsuz yönde etkiler. “Doğumdan önceki bir yıl oral dönem olarak anılmaktadır. Bu evrede haz kaynağı,pasif ve bağımlı bir davranış olan emmedir. FREUD’ a göre bebeğin bu evrede anne tarafından aşırı şekilde emzirilmesi veya memeden kesilmesi oral evreye takılmakla sonuçlanır. Dolayısıyla ağız yoluyla haz alma davranışı ilerde başka yaşantılara genellenmekte ve kişilik oral karakter kazanmaktadır. Oral karakterdeki kişiler gergin bağımlı ve karmaşık bir duygusal yapıya sahiptirler

http://www.psikoloji.gen.tr den alıntıdır..

10 yorum:

  1. çOK MERAK EDİYORDUM BEN DE NE ZAMAN BİTECEK DİYE VE BEN BİR YAZI BULAMAMIŞTIM,PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER:)BİZİM BİRAZ YAVAŞLADI DEMEK Kİ 1 YAŞINDAN SONRA İYİCE AZALACAK:)SENİN ŞU KEDİLERİNE BAYLIYORUM:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. rica ederim, demek azaldı.Her çocuk farklı olur mu bilmem ama inşallah Ada da aynı durum olur:))

      Çok tatlı o kediler ya, güzel kedi fotoğrafları bulunca bilgisayara kaydediyorum..Sakla samanı, blog oldu ve ..Ada ile annesi:p

      Sil
  2. Alis herşeyi ağzına götürüyordu önceden. Şimdi de götürüyor ama bazılarını. Yani artık seçiyor. Ben de merak ediyorum ne zaman bitecek ama sanırım 2 yaşına kadar devam ediyor. Artık memeden süt emmiyor ama kendi bıraktı 10 ay civarı ben de zorlamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hmm Alis de bir yaşında olduğna göre.. bakalım Ada hanım kızım da ne olacak durum.. AAa kendi mi bıraktı ne güzel..sıkıntılı bir süreç yaşamamışsınız canım.

      Sil
  3. "çocuğun yaşama küsmesi ya da onu sevmesi annenin tutumuna bağlıdır" ne kadar ilginç, bize sıradan gibi gelen, bilmeden yaptğımız şeyler çocukların hayatını ne kadar etkiliyormuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen bende öyle düşündüm, bize sıradan gibi gelen çocuklar için çok önem taşıyor..

      Sil
  4. Ada da hala aynı seyleri yapiyor, bu bir keşif yöntemi diye duymuştum bende

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet bende keşif yöntemi diye biliyorum ama nereye kadar keşif:)) her şeyi de sokma a kızım ağzna pis ,kaka:))) diyorum Ada ya:)

      Sil
  5. ayy korktum ben şimdi,Özgün hala emiyor,zırt pırt emiyor,gidip gelip emiyor,seviyor,kaş yapalım derken göz çıkarmayayım,bağımlı mı oldu bu çocuk Freudddd?
    hemen kendimi suçlayacak,panik yapacak konu ürettim kendime bak
    ben de mi oral karakterliyim ne???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güldürdün beni canım ya.Ada da Özgünün yolundan ilerliyor merak etme.Her ağladığında meme de sakinleşiyor..Bilemedim ben, doktora felan sormak lazım ama..Bakalım, takipteyim

      Sil

Güzel Yorumlarınız:)

İzleyiciler